19 lutego w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Beatę Bukowiecką uczestniczyło łącznie (w dwóch grupach) 41 czytelników Gminnej Biblioteki Publicznej w Blizanowie. Każde z dzieci robiło rogaliki z fit kremem czekoladowym (na bazie orzechów laskowych) według wskazań prowadzącej. Ubrani w fartuszki i czepki przygotowywali orzechy do nadzienia, formowali i wałkowali ciasto, kroili je, dodawali nadzienie, następnie zwijali rogaliki. W czasie przeznaczonym na pieczenie grupa układała piramidę zdrowego żywienia oraz mełła ziarna na mąkę. Sponsorem i organizatorem zajęć była Gminna Biblioteka Publiczna w Blizanowie, która wcześniej proponowała swoim czytelnikom przygotowanie: pizzy, hamburgerów, piernikowych choinek. W ferie zimowe GBP w Blizanowie poza tematycznymi spotkaniami z pisarzami Zbigniewem Masternakiem o komiksach i Krzysztofem Koziołkiem o fake newsach przygotowała też znane dzieciom warsztaty na czas wolny, tj. zajęcia techniczne z klockami Lego i warsztaty kulinarne. Ostatnią biblioteczną propozycją są warsztaty z psychologiem dzieci i młodzieży Angeliną Mączką-Wolińską dla uczniów kl. IV-VIII szkół podstawowych – 21 lutego od godz.10:00.